dissabte, 21 de novembre del 2015

PREMI UNESCO A LA BIBLIOTECA DE GELIDA

PREMI UNESCO AL PROJECTE "LA FONTDELESPARAULES" DE LA BIBLIOTECA

Dissabte, dia 14 de novembre  es va celebrar a Tortosa la trobada de tardor dels membres de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO. En aquest marc es van lliurar el premis “Fem cultura amb els colors de la UNESCO” que enguany arribaven a la VI convocatòria. Aquests premis distingeixen associacions, entitats i institucions el reconeixement del seu treball envers l'acompliment de les tasques de la UNESCO en el seu àmbit local. Els premis, per tant, reconeixen a associacions que treballen per la conservació cultural i del patrimoni, a més a més de fomentar el diàleg entre cultures, religions i societats.

Així, el premi de la segona modalitat, que reconeix la tasca de biblioteques, càtedres i escoles associades a la UNESCO, ha recaigut a la biblioteca Jaume Vila i Pascual de Gelida, pel seu projecte La fontdelesparaules. La directora de la biblioteca, Montse Julià, ha destacat en el breu discurs d’agraïment el que es porta a terme en aquest projecte. En primer lloc com un projecte que entén la biblioteca com un espai educatiu, social i inclusiu. En segon lloc es tracta d’un projecte que compta amb l’acció del voluntariat social, que realitza la delegació local de la Creu Roja. El projecte es dirigeix a infants i joves amb situació de vulnerabilitat, presents a la majoria de les biblioteques del nostre país. En aquest sentit es va destacar que és un projecte innovador si ho comparem amb les més properes. En aquest espai de la biblioteca aquest infants són acompanyats pels voluntaris, tant des de la demanda dels deures com per facilitar-nos la integració en un espai municipal com ho és la biblioteca. El projecte compta amb uns materials propis a camí del llibre i el joc en forma de caixes. Aquestes es divideixen en diversos àmbits; com les emocions, les lletres i la ciència, les matemàtiques i l’entorn i són enfocades a millorar les habilitats tècniques, com el llegir, calcular, orientar-se,etc. Així com les habilitats socials; com comunicar, respectar, etc. 
El projecte compta amb la participació d’una vintena d’infants i joves, i una desena de voluntaris que dediquen el seu temps perquè sigui possible. És coordinat per un educador social conjuntament amb els agents implicats. Es tracta d’un projecte municipal, que té el suport de l’Ajuntament de Gelida i de diverses regidories.

La implementació d’aquest projecte incideix sobre la necessitat del treball en aquest sentit que poden realitzar les biblioteques per adaptar-se als permanents canvis socials, econòmics i tecnològics, així com en un context de crisi com l’actual.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada