Amb les diferents activitats volem apropar-nos al Modernisme, i en aquesta ocasió molt especialment a la indumentària, un moviment artístic i cultural de finasl del segle XIX i principis del segle XX que va irradiar per tot el país.
Les jornades venen de la mà de la conferència inaugural a càrrec de Mercè López García conservadora del Museu Tèxtil de la indumentària. Hi trobarem dues exposicions sobre la indumentària "Aquí hi ha tela: un passeig per la indumentària dels segles XIX i XX" i "Tossa 1914" Indumentària de l'espectacle que porta el mateix títol dissenyada per l'esceonògraf Ramon Ivars. Comptarem amb la inestimable participació de les famílies propietàries de les cases històriques gelidenques que ens obriran les portes de casa seva per posar el punt de poesia a mans de Les Escoles Gelida Teatre, el punt de dansa, amb l'Esbart Rocasagna i el de la música amb la Coral Artesans i l'Escola Múnicipal de Música. I no ens oblidem de la gran tasca de les cosidores de l'Associació Modernista de Gelida que han confeccionat vestits, faldilles, davantals, barrets i altres indumentàries per vestir una bona colla de personatges, interpretadors i botiguers que lluïran els seus modelets durant tot el cap de setmana.
Patrimoni i indumentària
Durant el Modernisme el disseny tèxtil suposa la creació de teixits plens de motius florals, geomètrics i orgànics. A través de les fotografies i de la pintura podem resseguir com eren els vestits femenins, amb formes sinuoses , gran barrets decorats amb flors i que reprenten l'estatus social. Les faldilles tenen forma de campana i les mànigues eren voluminoses seguint l'estètica de coup de fouet. Les classes populars amb indumentària feta amb materials com el cotó i les camises de tira al coll. El davantal era una peça de vestir molt habitual i no nomes per a fer feina.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada